Posts from the ‘Other’ category

Newhouse of Auchengree

The new house is located within North Ayrshire, an equal distance between Dalry and Beith, within the Garnock Valley. The site is a plateau at the top of a slight incline and raised from the surrounding agricultural fields. This elevated position gives the building wonderful views over the North Ayrshire Landscape, however it has little natural shelter and is very exposed to the elements. Strong South-Westerly winds can make being outdoors on the site quite uncomfortable.

rural design farm houseIn response to the site and conditions, the functions of the house are contained within a cluster of building forms, which draw on the traditional groupings of agricultural farm buildings and steadings in the surrounding North Ayrshire Landscape. A two storey element, a one storey linear element and an outbuilding form a cluster around a three sided courtyard. The buildings draw on the form and proportions of traditional rural North Ayrshire Architecture. As with traditional local buildings and agricultural buildings, the roofs on the proposed house are symmetrical with a traditional pitch on all the main parts of the building.

zinc clad farm houseThe roofs and walls of the building are clad in zinc. This material choice provides a contemporary, quality exterior that references the local rural agricultural buildings. The choice of material also draws on North Ayrshire’s tradition of industry and agriculture working harmoniously in the landscape and looks at referencing the steel and iron foundry’s, which were once located in the Garnock Valley.

Contemporary farmbuilding and steading in ayrshire The proposed building is approached via the existing access, which continues through the building into the internal protected courtyard. The pend creates a pause space between the wider landscape and the intimate internal courtyard. The large barn doors can be closed to provide both privacy and security as well as a small micro climate via an indoor/outdoor space, which extends the seasonal use of the courtyard and provides a sheltered outdoor space even in the most severe weather.

New House of Auchengree North Ayrshire

Contemporay zinc clad house in north AyrshireFrom the internal courtyard; the main house, the single storey building and outbuilding can be accessed and activity can spill out into this space. The courtyard receives morning and afternoon light while being protected from the severe winds, whilst offering external space for social and utilitarian functions.

Rural Design: Contemporary Farm House, North Ayrshire

The buildings are connected by a route that runs from the north to the south, flowing through and connecting both the south/west courtyard, the internal courtyard, the outbuilding and orchard. At each stage framing a view of the North Ayrshire landscape and creating a series of intimate relationships with internal and external views and spaces.

This was one of the first Single Houses in the Countryside to gain planning permission under the new North Ayrshire Planning guidelines.

Photographs by Susan Castillo

Rural House & Outbuilding, Isle of Arran

Ann Nisbet Studio were appointed as Architects to design a house, outbuilding and studio on a rural site, on the Isle of Arran. The site is located out with the local development plan, in an area designated as countryside and was therefore submitted for planning via North Ayrshire’s ‘Single House In The Countryside’ Planning guidance.

The house is located on the former site of  an historic Clachan and more recently a series of farm buildings. The new house is located within the stone ruins of the former dwellings, emulating the form, proportions and story of the former buildings in a contemporary way.

New Rural House Isle of Arran

New House location in stone ruins

Architect designed rural house Arran

208_151123_704_Exterior 4

New House on Arran208_151002_Interior 1

Rural Barn House: Lochaber, Highlands

Ann Nisbet Studio was commissioned to design a new rural house on the site of an existing dilapidated corrugated barn near Fort William in the West Coast Highlands. The site is located next to an existing white house on an elevated position, on a functioning croft, over looking Locheil.

It was important that the new building was kept low in the landscape and subservient to the existing white house; To achieve this the new house references the former agricultural shed, is designed on a single level and is asymmetrical in form, rising towards the rear of the site.

Rural Barn House_Lochaber_Highlands

Contemporary Rural House_Highlands

The new three bedroom house is clad in timber and aluminium, referencing two of the main industries of the Lochaber area. There are a number of external covered areas that allow the clients to sit outside and enjoy the view, while being sheltered from the elements.

Rural Barn House

The house has solar panels for hot water and is heated via a ground source heat pump and wood burning stove.

203_2_150818_Interior 2203_2_150818_Panorama 4

Locheil House: Lochaber

We were commissioned to design a new rural house on a croft in the West Coast Highlands. The site has incredible views over Locheil towards Ben Nevis, but also has several houses located in close proximity. Part of the design brief was to focus the building on the views, while retaining privacy and avoiding being over looked.

The new houses draws on the form and proportions of the former township dwellings and the traditional barns found in Lochaber.

The new three bedroom house is clad in timber and Aluminium that reference two of the main industries of the area. The house has two external covered areas, which allow the clients to sit outside and enjoy the view of the loch and mountains, while being sheltered from the elements and retaining their privacy.

Web_203_3_3

203_3_5

203_3_2 (2)

203_3_4

Rural House_Locheil_lochaber_1

203_3_6

 

NEWSLETTER

Subscribe to our mailing list

* indicates required




jjjjjjj